Vaardigheden projectmanagement

Er valt veel te leren als projectmanager. Processen, methoden, maar ook aan de competenties en vaardigheden moet continue gewerkt worden. Naast de 'hard skills' staan 'soft skills' steeds meer in de belangstelling. Op deze site vermelden we wat leuke en bij voorkeur nieuwe ideeën geven. Laat door een reactie weten wat je zelf ontdekt hebt op dat gebied.

-Doe de ProjectMatchTest

Ben jij de goede projectleider voor het project dat je leidt? Bart Flos, schrijver van het boek'Het perfecte projectDe mens als sleutel tot succes' laat in een test zien of je goed zit. Ga naar zijn site en doe de test.

-Test je vaardigheden als projectmanager

Op Mindtools.com staan diverse korte testjes, oa een voor het testen van je vaardigheden als projectmanager. Na het invullen krijg je direct je score met aanbevelingen. 

- Games

Wat is leuker dan spelenderwijs beter worden in je vak. Voorbeelden zijn het game
 Sharkworld en
 Project Pyramid, een spel gebaseerd op Prince2.

 

- Triade model en gedragsverandering

Het Triade model is een heel pragmatisch gedragsmodel van prof.dr. Theo Poiesz en is bedoeld om gedrag te verklaren, te voorspellen en te beïnvloeden. Het onderscheidt drie noodzakelijk factoren voor gedragsverandering: motivatie, capaciteit en gelegenheid. Meer daarover lees je op de
 Triade-pagina van draagvlakkrijgen.nl. Of download Toelichting Triade gedragsmodel.pdf.

Het Triade model kan bijvoorbeeld worden toegepast voor het meten en verbeteren van draagvlak voor verandertrajecten, zoals voor het vergroten van klantgerichtheid, de implementatie van nieuwe werkwijzen, nieuwe softwaresystemen e.d. Meer draagvlak leidt tot betere klantgerichtheid, beter gebruik van de systemen, processen e.d. Oftewel: realiseren van de business case. 

- Gung HO! – Een overtuigende manier om je projectteam te inspireren.

Op 14 oktober gaf
 Michel Munier van NIMO op een IPMA bijeenkomst een inspirerende
 GungHo_Presentatie_Michel Munier.pdf workshop over
 Gung ho! ‘Gung ho’ wordt beschreven in het gelijknamige boek van 
Ken Blanchard en Sheldon Bowles en staat voor ‘samen werken’. Hoewel het boek is gericht op vaste organisaties liet Michel ons inzien dat Gung Ho! ook voor projectteams tot betere resultaten kan leiden. Gung ho! is gestoeld op drie principes: 1. Waardevol werk 2. Zelf bepalen hoe je het doel wilt bereiken 3. Moedig elkaar aan Veel bekende principes, maar de kracht lag in de uitwerking, het ‘hoe’ en de sprekende voorbeelden die Michel gaf. Waardevol werk wordt bereikt met het werken aan een gemeenschappelijk doel. Doorgaans vindt de opdrachtgever het doel absoluut helder. Toch blijkt het zinvol ook een zogenaamd duidelijk doel goed te analyseren voordat je het voor waar aanneemt en er met je team achter gaat rennen. Termen als ‘magie’ (een inspirerend doel) ‘zicht op het doel’ en voorbeeldgedrag van de projectmanager gelden als belangrijke ingrediënten van het succes. Citaat uit het boek: ‘Als mensen eenmaal hun werk goed inschatten, komen de grote veranderingen. Een stuk metaal in de juiste vorm slaan is één ding; een onderdeel voor de rem op een kinderfiets maken is iets heel anders. Het eerste is denken in eenheden, het tweede is zinvol werk, toch?’ Wie meer wil weten kan beginnen het boek te lezen of contact met Michel te zoeken.

 

 
- Persoonlijkheidsmodellen

Informatie over diverse
 persoonlijkheidsmodellen vind je op de site Carrieretijger.nl. Hoewel de site is gericht op mensen die solliciteren is de uitleg van de modellen goed en prima van toepassing voor mensen in het vakgebied projectmanagement. Bekende modellen als
 Enneagram,
 Kernkwaliteiten en
 kernkwadranten,
 The Big Five,
 Myers-Briggs, en het
 teamrollenmodel van Belbin. Kijk op
 Carrieretijger.nl.

 

- Teamontwikkeling

Ieder team doorloopt een aantal fases. Ook jouw projectteam. En iedere fase vraagt specifiek gedrag van jou als projectmanager. Om te zorgen dat je doorgroeit en niet terugvalt in een vorige fase. Om te bepalen in welke fase je met je team zit kan je vragenlijsten vinden op de site van Wakkere Zaken

 

 
- Projectopstellingen.

Nadat familie-opstellingen en organisatie-opstellingen hun intrede hebben gedaan, wordt het principe van organisatie-opstellingen ook gehanteerd voor situaties die je in projecten tegenkomt. Een aantal bureaus bieden deze aan. 

 

- Intervisie.

Intervisie wordt steeds vaker ingezet om met projectmanagers onderling ervaringen te delen om de
 vaardigheden op een hoger peil te krijgen. Vele buro's geven daarvoor ondersteuning, maar ook zonder begeleiding is een intervisie groep, mits maar enige intervisie-ervaring in de groep zit, goed te starten.

 

 
- De Roos van Leary

Een interessante communicatie-model is de Roos van Leary. De Roos van Leary is een instrument waarmee je de interactie tussen het gedrag van jezelf en dat van je gesprekspartner beter inziet. Door bewust gebruik te maken van de te verwachten interactie kan je effectiever opereren. Bijvoorbeeld: als jouw opdrachtgever jou zonder vragen vooraf ongezouten kritiek geeft met een agressieve ondertoon, leert het model wat voor soort reactie voor jou het meest zinvol is (uiteraard uitgaand van een bepaald gewenst resultaat).
Voor een toelichting en het doen van een
online test kan je gaan naar 
testjegedrag.nl, of naar
 123test.nl. Een andere online test vind je op
 testvandedag.nl.

Opmerking

Je moet lid zijn van ikdoeprojecten om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ikdoeprojecten

Reactie van Hans van Leeuwen op 10 Februari 2010 op 11.43
Goed overzicht van veel zachte aspecten.
Ook op het terrein van verandermanagement is veel waardevols te vinden.
Hans van Leeuwen
Reactie van Dennet Mol op 26 Juni 2009 op 9.28
Ik denk ook dat de soft-skills steeds meer key wordt tijdens projecten binnen ICT projecten. Zeker de de Roos van Leary is erg "handig", ik gebruik het veel tijdens projecten, zeker waarbij de issue's niets te maken hebben met techniek, maar met organisatie en cultuur.

Met vriendelijke groet,
Dennet Mol

Tools voor projecten




Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden