Critical Chain Project Management

Informatie

Critical Chain Project Management

Deze groep biedt een forum voor iedereen die interesse heeft in of ervaring heeft met Critical Chain Project Management (CCPM), de Theory of Constraints aanpak voor projectplanning en projectexecutie.
Sluit je aan, deel je kennis en ervaring, stel je vragen!

Leden: 25
Meest recente activiteit: 3 Feb 2015

In deze groep proberen we projectmanagers met interesse in de toepassing van de Theory of Constraints van Eliyahu Goldratt bij elkaar te brengen om nieuws en ervaringen uit te wisselen. Mocht je informatie hebben die voor de groep interessant is, stuur dan een bericht naar Marten Schröder of voeg onder aan de pagina een reactie toe.


Op10 mei 2011 stond de eerste kennis-sessie van ikdoeprojecten in het teken van CCPM. Titel was: "(Niet) elk project loopt uit!". Freek de Ruiter en Kees Vermeulen verzorgden de presentaties. De presentatie zal hier worden gepubliceerd. Een impressie vind je hier.

 

Inleiding
Een korte uitleg van de theorie kan je vinden op Wikipedia of op 12manage(Engelstalig).
Wat meer informatie kan je vinden in de vorm van een paar korte artikelen op The project management hut.
Daarnaast kan je op de site van het AGI-Goldratt Institute informatie vinden (NB: dit is niet de site van Eli Goldratt zelf).

Platform voor TOC: International House of TOC.  De projectmanagement vereniging IPMA-NL heeft een specifieke Interessegroep Critical Chain die o.a. bijeenkomsten organiseert. 

 

interview met Eli Goldratt in M&L
Een aardig interview met Eli Goldratt in de januari editie van het papieren magazine 'M&L' (van managementenliteratuur.nl). Het interview gaat over de bezorgdheid en het ongeduld van Goldratt waar het gaat om de wereld te verbeteren met zijn gedachtegoed. Het geeft een aardig beeld van hoe Goldratt 'anders' denkt dan de meeste managers. (NB: op de website van M&L staat het artikel niet)

Video's
Er zijn een aantal video's over Critcial Chain Project Management en over en van E. Goldratt en zijn ideeën en methoden te vinden. Een paar aardige staan hieronder en zijn ook onder rubriek 'video' op deze site te vinden.

- Goldratt over de 'Theory of Constraints' en CCPM
Eli Goldratt vertelt in deze video over Theory of Constraints, met focus op de projectmanagement toepassing CCPM (Critical Chain Project Management). Gedurende deze 52 minuten durende introductie geeft hij informatie over de 5 keer 2 uur durende Webcast.
Heb jij interesse deze Webcast een keer te doorlopen? Neem dan met Marten Schröder contact op!

- The Chain Theory van E. Goldratt

- Critical Chain Project Management overview
Heldere uitleg van de toepassing van de Theory of Constraints van E. Goldratt in het vakgebied projectmanagement.

- Video met resultaten CCPM

 

 

- Meer video's met resultaten van CCPM

 

- Toepassing bij software bouwer Caesar Groep
Een presentatie Lars de Laat van de Caesar Groep over hoe zij als software-ontwikkelaar CCPM hebben toegepast binnen hun organisatie en lessons learned.

Boeken
Er is slechts een beperkt aantal boeken verkrijgbaar dat over CCPM gaat. Het is natuurlijk wel mooi om met het 'basis-boek' van Goldratt, te weten 'Het Doel', te beginnen.

'Het Doel' van E. Goldratt

'Het doel' heeft het management-denken in de westerse wereld veranderd. Goldratt werd door het tijdschrift Fortune uitgeroepen tot 'goeroe van de industrie' en door Business Week tot 'genie'.
Geschreven als een spannend verhaal waarin de hoofdrolspeler erin slaagt om conventionele denkwijzen aan de kant te schuiven en op een originele wijze te handelen. Het verhaal verklaart de basisprincipes van de Beperkingentheorie, de Theory of Constraints, die door Eliyahu Goldratt werd ontwikkeld.(bron: Managementboek.nl)

In 2010 is verschenen: VELOCITY: Combining Lean, Six Sigma and Theory of Constraints to Achieve Breakthrough Performance - A Business Novel.

Het boek, geschreven door o.m. de co-auteur van Het Doel, behandelt een vraag waar veel organisaties mee worstelen: wat te gebruiken voor verbeteren. In te zien en te bestellen via Amazon.com.

'De zwakste schakel' van E. Goldratt.

In 'De zwakste schakel' verlegt Eliyahu Goldratt zijn Theory of Constraints (TOC, beperkingentheorie) naar het projectmanagement. Deze inspirerende businessroman laat zien hoe u projecten in veel minder tijd kunt afronden, binnen het budget en zonder concessies te doen aan kwaliteit of functionaliteit. (bron: Managementboek.nl)

WA, Transformation Management by Harmony (Yuji Kishira)

Recensie Remco Reitsma: Dit boek behandelt in de eerste hoofdstukken de basis van CCPM en geeft daarna een goed aanvulling je CCPM kan implementeren, waarbij de nadruk ligt op de factor mens. Het biedt interessante handvatten voor de projectmanager en vormt daarmee een goede aanvulling op 'De zwakste schakel' van E. Goldratt zelf.

Critical Chain Project Management,( second edition, hardcover) van Lawrence P. Leach

Te koop via Amazon.com. Via die site kan ook het boek (index, inhoudsopgave etc) worden ingekeken.

Billion Dollar Solution: Secrets Of Prochain Project Management - Robert C. Newbold

Te koop via Amazon.com. Via die site kan ook het boek (index, inhoudsopgave etc) worden ingekeken.

Software

Naast specifieke planningsoftware waarin o.a. bufferen als functionaliteit beschikbaar is (bijvoorbeeld Lynx Scheduler van A-Dato ), is ook voor de voor de ondersteuning bij het toepassen van de Thinking Processes van Goldratt specifieke software beschikbaar: Flying Logic.

Bureaus op het gebied van CCPM

Hier vermelden we bureaus die zich adviseren over implementatie van CCPM.

Om op deze lijst te komen graag contact opnemen met Marten Schröder, beheerder van deze groep.

Organisaties met CCPM-ervaring

Het gaat hier om organisaties die zelf TOC en/of CCPM toepassen in hun eigen proces. Om hun eigen producten of diensten te maken. Dit kan variëren van beginnen met CCPM tot en met volledige implementatie van CCPM. Doel van deze lijst is contacten mogelijk te maken om van elkaars ervaringen te leren.

  • Caesar Groep - ICT dienstverlening
  • Nationale Nederlanden - verzekeraar

Om op deze lijst te komen graag contact opnemen met Marten Schröder, beheerder van deze groep of Remco Reitsma (info@ikdoeprojecten.nl).

Trainingen en opleidingen

  • TOC Academy: wil zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de Theory Of Constraints (TOC) en faciliteert in het toepasbaar maken van de theorie. TOC Academy gelooft dat gebruik van de TOC methodieken bijdraagt aan een betere economie en samenleving.

De projectmanagement vereniging IPMA-NL heeft ook een interessegroep CCPM die kennissessie organiseert. 

Workshops CCPM

Heb je nog geen ervaring met CCPM, maar wel interesse om er eens over te horen?
In samenwerking met TOC Academy organiseer ik twee workshops over CCPM:

  • 1. Single Project CCPM Foundation A (theorie)'; deze serie geeft een theoretische basis voor CCPM
  • 2. Single Project CCPM Foundation B (Praktijk): deze serie workshops maakt de theorie praktisch.
  • Meer informatie nodig? Stuur een mailtje: marten.schroder@inspiring-people.nl.

Leden van www.ikdoeprojecten.nl krijgen 10% korting op de fee.


TOCICO.org
TOCICO ('Theory of Constraints International Certification Organisation) is een wereldwijde organisatie die bijeenkomsten organiseert en TOC-consultants traint en certificeert.

Discussieforum

CCPM voor een afstudeerproject

Dag mensen,Ik ben vanaf vandaag gestart met met afstudeerproject op het gebied van social media. Hiervoor ga ik een onderzoek doen, een social media strategie opzetten, een adviesrapport en een…Doorgaan

Begonnen door Masha Haasen 3 Feb 2015.

Kennissessie 10 mei 2011: "(Niet) elk project loopt uit! 2 antwoorden 

 Op 10 mei heeft tijdens de eerste kennis-sessie van ikdoeprojecten.nl Freek de Ruiter (Logica) een presentatie gegeven over Critical Chain Project Management. In zijn betoog gaf Freek aan wat CCPM…Doorgaan

Tags: project, projecten, planningssoftware, planningspakket, planning

Begonnen door Remco Reitsma. Laatste reactie van Erik van Hurck 14 Mei 2011.

TOC en LEAN/6Sigma combinatie 9 antwoorden 

Het laatste jaar ben ik, na 10 jaar projectmanagement bezig met Lean/6Sigma op te pakken als verandermethodiek. Tot mijn verbazing kom ik ook hierin de TOC tegen maar dan als redesign middel voor…Doorgaan

Begonnen door Martijn Emons. Laatste reactie van Jelle de Vries 10 Apr 2011.

Links naar discussies over CCPM op andere platforms: 4 antwoorden 

 TOC niet geschikt voor complexe IT…Doorgaan

Tags: methoden, ccpm, linkedin, it, projecten

Begonnen door Remco Reitsma. Laatste reactie van Peter Westerhof 9 Sept 2010.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Critical Chain Project Management om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Remco Reitsma op 9 April 2014 op 17.19

Bijeenkomst van de IPMA-NL Interessegroep Critical Chain op 24 april over planning van grote projecten. Kijk op de evenement-pagina

Reactie van Erik van Hurck op 1 Juni 2012 op 11.45
Reactie van Kees Vermeulen op 1 Juni 2012 op 9.14

Eric, heb je een linkje waar ik meer informatrie kan vinden over deze bijeenkomst?

Reactie van Erik van Hurck op 1 Juni 2012 op 9.05

In juli komt een van de voorstanders van CCPM naar Nederland, Eric Uyttewaal wellicht bekend.

Hij geeft op 10 en 11 juli een masterclass over Forecast Scheduling en Critical Path 2.0, ik ben hierbij aanwezig zijn er meer mensen die de class bijwonen?

Reactie van Eric van de Leur op 4 Maart 2010 op 21.59
Ik heb me zojuist toegevoegd aan deze groep. Ik ben vooral geinteresseerd in ervaringen van anderen die CCPM toepassen in de praktijk.
Ikzelf pas het nu een paar jaar toe in een R&D omgeving. Vooral de introductie duurde veel langer dan verwacht. Het is nogal een verandering voor mensen die eerst een CCM(I) brainwash hebben gehad. Ik vind de focus op de echte executie de grootste winst. Zijn er onder jullie ook mensen die ervaring hebben met CCPM in combinatie met Agile? Vooral onze software afdeling vaart erg wel bij de Agile aanpak ben ik op zoek naar een goede aanpak om deze 2 methoden te combineren.
Reactie van Marten Schröder op 13 November 2009 op 23.00
Heb je nog geen ervaring met CCPM, maar wel interesse om er eens over te horen?
Ik ben bezig met het opzetten van twee avonden over CCPM.
Eerste avond is 'CCPM theorie', de tweede maakt de theorie practisch.
Ik ben voornemens deze avonden elke maand een keer te geven.
Meer informatie nodig? Stuur een mailtje: marten.schroder@inspiring-people.nl

Geachte leden van www.ikdoeprojecten.nl krijgen 10% korting op de fee.
 

Leden (22)

 
 
 

Tools voor projecten
Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden