Methoden en technieken voor projectmanagement

 Overzicht projectmanagement methoden

Het vak projectmanagement kent een historie van tientallen jaren waarin een fors aantal methoden, technieken en processen zijn ontwikkeld om met projecten goede resultaten te bereiken. Een aantal daarvan worden binnen Nederland breed toegepast, terwijl een aantal andere wat specifieker toepassingen kennen.

In Nederland zijn bekende generiek toegepaste projectmanagement methoden:

In de hoek van de software ontwikkelprojecten zijn veel toegepast:

  • DSDM
  • RUP
  • Agile-methoden (bijvoorbeeld Scrum)

Van alle methoden krijgt de laatste jaren Agile projectmanagement als stroming veel aandacht. Binnen die stroom zien we diverse varianten. Wie meer hierover wil weten kan zijn licht opsteken bij de Agile user group Benelux.

Na sterke opkomst van Angelsaksische werkwijze zien we nu projectmanagement vanuit het Rijnlands gedachtegoed aandacht krijgen, o.a. binnen de vereniging IPMA-NL. Meer over dit gedachtegoed is te lezen in Het Rijnland Boekje

Binnen tijd resultaten opleveren blijft een unicum als we de vele onderzoeken moeten geloven. De 'Theory of Constraints' (TOC) van E. Goldratt moet helpen daar een eind aan te maken. De TOC gaat uit van een ander manier naar plannen kijken met focus op de kritieke resources. Op de Project Management Parade werd een interessante presentatie gegeven door de Caesar Groep.

 

Presentaties methoden

Op zoek naar een presentatie over een specifiek onderwerp?
Een enorme database met presentaties is beschikbaar op SlideShare, bijvoorbeeld presentaties over risk management

 

Vergelijkingsvideo PM methoden

Een drietal (Engelstalige) video's op deze site geeft een overzicht van de belangrijkste methoden op het gebied van projectmanagement. Zie de pagina video's

 

Tips en externe sites

  • Op de site van Twynstra-Gudde is een vergelijking te vinden van de in Nederland gebruikte methoden. Let wel: het gaat om een oordeel van Twynstra Gudde. Het oordeel bijvoorbeeld dat het 'werkingsgebied' van Prince2 vooral ICT projecten betreft zou de indruk kunnen wekken dat Prince2 alleen voor ICT projecten geschikt is. Diverse andere experts zijn hierover echter een andere mening toegedaan.
  • Een website waar je door een enkele klik op de betreffende stap in het proces een uitleg krijgt wat je moet doen. Kijk op 'The ePMbook'.
  • Een 'Open Source handboek projectmanagement' van (in Nederland) Wouter Baars. Dit boek (versie 1.2, mei 2008) is gratis online beschikbaar en ook te downloaden, evenals gratis templates. Het boek beschrijft niet alleen 6 fasen (Waterval-methode) in detail, maar geeft ook aan hoe andere (cyclische) projectmanagement methoden kunnen worden ingezet voor software ontwikkeling. Ook de omgeving (programma, organisatie) krijgt aandacht. Het boek maakt een gedegen indruk en lijkt vooral geschikt voor projectmanagers die nog aan het begin van hun leercurve staan.
  • Een zeer uitgebreide verzameling van methoden en technieken voor programma- en projectmanagement is te vinden op 12manage.com.
  • Als je specifiek informatie over best practices van Prince2, MSP, P3O,M_o_R, P3M3 of ITIL zoekt kan je starten bij de website Best Management Practice. OGC, TSO en APMG, hebben gezamenlijk een aantal officiele websites voor hun best practices. Dit is de officiele parapluie-site voor hulp op alle niveaus.
  • 'Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement' is een aardig boekje van Van Haren Publishing, waarin 10 projectmanagementmethoden kort worden beschreven en vergeleken.
  • Door IPMA-NL opgezet is een WIKI voor projectmanagement: PMWIKI.nl. Een groot deel van de informatie is ook voor niet-leden toegankelijk.
  • De kennisbank van Twynstra Gude is voor een deel open en biedt cinformatie inclsuief een grote serie templates voor projectmanagement en programma management. Maar ook voor andere onderwerpen die jou als projectmanager verder kunnen helpen, zoals verandermanagement.
  • The Project Management Institute (PMI) biedt zeer veel documenten over het vakgebied (NB: veel wel tegen betaling).

Tools voor projecten




Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden