Ik ben bijzonder benieuwd naar ervaringen met CCPM.

Mijn laatste project:
Fixed Price, Fixed Date. Automatisering mengvoederfabriek. Projectkosten ongeveer 500k€. Margeschatting vooraf: 15,2%. Team van 8 FTE. En een projectdoorlooptijd van 11 maanden.
Kritieke resource was van de 11 maanden ruim 10 maanden volgeboekt in de conventionele schatting.

Na herplanning en executie de resultaten: Twee maanden eerder opgeleverd dan de Fixed Date. Klant was meer dan blij de Fixed Price te betalen. De fabriek was nog niet eens afgebouwd...
En de marge... was uiteindelijk ruim 40%.

By the way. Op het moment dat dit project liep had ik nog niet alle kennis van CCPM. Het had -door betere executie- nog sneller kunnen gaan!

Benieuwd naar jouw ervaringen!

Weergaven: 234

Berichten in deze discussie

Dat klinkt mooi echter ik kan iets niet rijmen. TOC is het zoeken, vinden en omgaan met bottlenecks. CCPM helpt je met houden van de juiste focus op het betrouwbaar bereiken van de einddatum door middel van het sturen en volgen op de critical chain (de bottlenecks).

Hoe kan het dan je de twee maanden eerder klaar was? Dat wist je toch aan het begin?

Mijn ervaring met het toepassen van CCPM is dat er vooraf meer aandacht is in het maken van een planning en de onderlinge afhankelijkheid wat lijdt tot een betrouwbare eind datum (kan je dus zonder CCPM toe te passen ook doen), en daarnaast door inzet van Concerto of andere tools het betrouwbaar volgen van je takenlijst en specifiek de taken die in critical chain zitten dan wel komen. Besteed maximale aandacht aan zaken die echt belangrijk zijn.
Met CCPM haal je de safety uit activiteiten. Die safety gaat (deels) in de projectbuffer.
Waar haal je nou die twee maanden vandaan? Doordat *niet* de volledige buffer gebruikt wordt! In het geval van dit project was een buffer van ongeveer 4 maanden. Daar is dus de helft van overgebleven.

In 'standaard' CCPM wordt zelfs gezegd dat je de helft van de conventionele schatting in de nieuwe planning moet zetten. En de helft van de overgebleven helft in de buffer. Je steekt dan al 25% in je zak, in vergelijk tot de conventionele schatting. Door goed buffermanagement kun je ook dan nog buffer overhouden!
Mijn ervaring is dat het juist helpt in de executie van projecten (niet zozeer de planning). Ik heb een paar wijze lessen geleerd:

- Vermijd multitasken (focus op het compleet afmaken van taken voordat nieuwe starten) - voorkomt interruptions
- Start projecten en taken zo laat mogelijk! (moeilijk te aanvaarden in het begin, maar het werkt echt) - voorkomt parkinson (je gebruikt de tijd die je krijgt) en wederom multitasken
- In multiproject omgevingen => alloceer engineers aan taken ipv projecten. Als je project managers vraagt om tijdens planning aan te geven wat ze nodig hebben, zullen ze (meer dan) voldoende resources claimen....en gebruiken!
In elke organisatie wordt tijd en energie verknoeit....CCPM helpt mij om die waste te reduceren!
Dat gaat zeker niet vanzelf: Een publicatie over introductie van CCPM bij Bosch Security Systems en de problemen die we destijds hadden....inmiddels zien we betere resultaten. Hoewel de predictability niet sterk toeneemt, is de average project duration van 12 maanden naar 9 maanden gegaan!
Bijlagen:

RSS

Tools voor projecten
Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2019   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden