Succes en faalfactoren

Wat kunnen we leren van anderen? Met enige regelmaat wordt onderzoek gedaan naar succes (en faal) factoren van projecten. Hieronder vind je er een aantal. Als jij interessante onderzoeksresultaten op dit terrein kent, laat het ons dan weten. Soms kan je ook zelf meedoen aan een dergelijk onderzoek. Wij vermelden die op de pagina 'enquêtes'. 

Van de resultaten van het promotieonderzoek van Teun van AkenHij is organisatiesocioloog en promoveerde op een steekproefonderzoek naar succesfactoren voor projectmanagement. Zijn proefschrift verscheen onder de titel 'De weg naar projectsucces'. Hier kan je zijn Presentatie voor KING_2011: de weg naar projectsucces.pdf downloaden.  

Om een voorschot te nemen hier de resultaten van een groot internationaal onderzoek*:

Reason for failure All
Lack of executive support  17%
Incomplete requirements  13%
Expectations not set/managed  12%
Scope creep  12%
Project/Organisation not aligned  10%
Lack of resources  7%
Technology Issues  7%
Other  6%
Lack of user involvement  6%
Poor Planning  5%
Inexperienced PPM People  4%

 

* Rapport Projectmanagement Benchmark 2010. Arras People, een Britse project management recruitment bedrijf, heeft gedurende december 2009 en januari 2010 duizend programma- en projectmanagers in Groot-Brittanië bevraagd over hun meningen, ervaringen en verwachtingen op het gebied van projectmanagement. De resultaten hiervan zijn net gepubliceerd en de belangrijkste resultaten hebben we hier weergegeven.

 

Tot en met 2010 onderzocht Ernst&Young in hun ICT Barometer de mate waarin projecten succesvol zijn. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verbeterpunten volgens de ICT Barometer 2010.

 

Resultaten van andere onderzoeken kan je o.m. lezen op de pagina over projectsucces- en faalcriteria van PMWiki.

Projectrapportages: vijf fatale instinkers

Waarom blijkt toch zo vaak pas bij de lancering dat een complex (IT-)project is mislukt? Uit Amerikaans onderzoek onder leiding van Mark Keil (hoogleraar computerinformatiesystemen aan de Georgia State University) komen vijf valkuilen op het vlak van projectstatusrapportage naar voren:

1. Vertrouw er niet op dat je mensen slecht nieuws melden

2. Karaktertrekken, werkklimaat en culturele achtergrond kunnen onjuiste rapportage triggeren

3. Een agressief auditteam kan het tij niet keren

4. Als een senior executive projectsponsor is, verergert dat het probleem

5. Executives negeren slecht nieuws vaak

Lees meer hierover en wat de remedie kan zijn in het artikel van 'Over management': Projectrapportages vijf fatale instinkers.pdf 

Meer tips? 

We horen graag jouw mening over succes- en faalfactoren. Je kan je reactie geven in de forumdiscussie 'Succes- en faalfactoren'.

Opmerking

Je moet lid zijn van ikdoeprojecten om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ikdoeprojecten

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden