Boeken

Site van de specialist op het gebied van projectmanagement-boeken:

VanHaren

Of kijk op  Managementboek.nl - Selectie 'Projectmanagement'

 

Eigen selectie 

Over samenwerken in teams

'Kookboek voor teams' van Esther de Haan

'Hoe krijg ik ze zover?' van Jan van Setten


Over projectmanagement

'Risk, innovation and change' van Martin van Staveren
Boek van Martin van Staveren over de implementatie van risicomanagement. Martin komt met een eigen model waarin naast de methode ook de gebruikers en de organisatie centraal staan. Daarnaast onderscheidt Martin vijf groepen gebruikers die bij de implementatie een aparte behandeling vereisen. Zie ook het video-interview op de pagina video's.

'Handboek Projectrisico's' van Bart Jutte. In dit boek worden alle aspecten van het implementeren van RM in je organisatie behandeld. Zo ook hoe je je team enthousiast krijgt voor risicomanagement. Bevat o.a. 10 manieren om risico's op te sporen en daarnaast diverse tests.

'Prince2 Revealed' van Colin Bentley, de belangrijkste auteur van de officiële Prince2 manual. Bbevat de laatste ontwikkelingen (editie 2009) maar is ook geschikt voor mensen die nog relatief onbekend zijn met Prince2. Inclusief oefenvragen voor het Foundation examen.

'Prince2 - Editie 2009 - Pocket Guide' van Bert Hedeman en Ron Seegers (25-11-09) Deze pocket guide geeft een samenvatting van de projectmanagement methode Prince2 versie 2009. Het biedt een handzaam en vlot leesbare samenvatting van de principes, processen en thema's bij deze populaire methode.

'Competentieprofielen, Certificeringniveaus en Functies bij projectmanagement' (5-10-09)
Met dit boek biedt IPMA-NL een algemeen referentiemodel voor het vaststellen van functiebeschrijvingen voor het vakgebied projectmanagement. Het boek biedt praktische toepassingen bij werving, selectie, loopbaanontwikkeling en beoordelen & belonen.

'Profit from Projects' van Jan Bloem. In dit boek beschrijft Jan Bloem hoe de financiën van een (complex) project beter kunnen worden bestuurd. Het boek is een praktische gids voor iedereen die financieel verantwoordelijk is voor projecten.

'Team op vleugels' van Martijn Vroemen.
Er staat beschreven waarom teamwerk zo populair is. Wat de succesfactoren zijn om ze te laten slagen. En de valkuilen. Waarom sommige mensen er niets van moeten hebben. En waarom we toch niet zonder kunnen. De rol van de teamleider komt uitgebreid aan bod. Maar ook wat u in huis moet hebben om teamlid te zijn. En er is aandacht voor de ontwikkeling van teams, voor teamvaardigheden en teamcoaching.

Recensie

'Prince2 in de praktijk - Management Guide, 7 valkuilen, 100 tips', van Michiel van der Molen.
Bestemd voor projectmanagers, leidinggevenden van projectmanagers en voor diegenen die betrokken zijn bij de invoering van Prince2 in organisaties.

'Zo maak je een kwaliteitsplan' van Marco Gerritsma en Roel Grit
Dit boek beschrijft hoe je in zeven stappen een kwaliteitsplan schrijft. Het is een how-to-do boek met handige tools op de bijbehorende site, waardoor u zonder voorkennis een kwaliteitsplan schrijft.

'Het Checklistboek voor projectmanagers' van Richard Newton.
Hoe houdt u grip op het project? Hoe zorgt u ervoor dat alles soepel en succesvol verloopt? En dat het project ook nog eens binnen de afgesproken termijn wordt afgerond? Dit boek maakt u wegwijs in het gehele traject, van a tot z. Het is een praktische gids met tips en adviezen om uw werk gedaan te krijgen.

'Invloed, theorie en praktijk' van Robert Cialdini Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit een geweldig boek is waarin uitleg en voorbeelden worden gegeven van de verschillende beinvloedingswapens. Heel herkenbaar. Ook wordt behandeld hoe je je moet wapenen tegen deze manieren van beinvloeden. In je rol als projectmanager toepasbaar in vele situaties, of het nu gaat om je teamleden of je opdrachtgever. Het boek is niet nieuw, maar blijft een absolute aanrader.
Remco Reitsma

'Persoonlijke effectiviteit in projecten' van Stef de Bont
Veel projectmanagementmethodes hebben vaak alleen aandacht voor de inhoudelijke aspecten van het project en geen of te weinig aandacht voor de wijze waarop u een project succesvol en effectief aanpakt als projectteam en als individu. 'Persoonlijke Effectiviteit in projecten' richt zich juist wel op die effectiviteit. Het boek slaat een brug tussen de theorie van projectmanagement en de dagelijkse praktijk van werken in een project.

'Workshops (Nederlandstalig)' van Nikki Highmore Sims
U bent gevraagd een presentatie of workshop te geven, maar heeft geen idee hoe u dat aan moet pakken. De workshops die u zich herinnert, waren vaak te saai en weinig aantrekkelijk. Hoe organiseert u nu een sessie waar de deelnemers echt iets aan hebben? Met behulp van dit boek komt u beslagen ten ijs.


Diverse recensies van boeken op het vakgebied projectmanagement vind je op de weblog van Theo van der Tak.

Opmerking

Je moet lid zijn van ikdoeprojecten om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van ikdoeprojecten

Reactie van Erik van Hurck op 16 Mei 2011 op 12.53
Aanvullend op onderstaande boek. Op pagina 501 wordt een eenvoudige werkwijze besproken om de Critical Chain te vinden in een project.
Reactie van Erik van Hurck op 16 Mei 2011 op 12.17

"Professionaliseren van het Projectmanagement vakgebied"

Met deze uitspraak (meermalen teruggekomen als beperkende factor voor succes tijdens de presentatie) wil ik het volgende boek adviseren:

 

Dynamic Scheduling with MS Office Project 2003 (2007 of 2010 zijn ook beschikbaar)

geschreven door: Eric Uyttewaal

 

Dit boek behandelt met een nuchtere (Nederlandse) kijk op MS Project, hoe de applicatie de projectmanager kan ondersteunen.

Reactie van Erik van Hurck op 27 April 2011 op 10.54

Aan de lijst voeg ik graag een boek toe dat ik gelezen heb en erg van heb genoten:

 

Delivering Exceptional Project Results van Jamal Moustafaev

 

Het bespreekt niet alleen de noodzaak van planning maar ook van scoopdefinitie en portfolio management. Ik ben er zelf van overtuigt dat de projectleider/planner geen "eiland" meer kan zijn en ben er van overtuigt dat jullie het met me eens zullen zijn. Ook geeft het boek leuke en duidelijke historische referentieverhalen die interessant en leuk zijn om na te vertellen tijdens cursussen (zelf al een aantal keer gedaan). Voorbeeld verhaal, makkelijk te vinden via zoekmachines: The Big Dig.

Tools voor projecten
Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

Contact

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: info@ikdoeprojecten.nl

Remco Reitsma,
Communitymanager

© 2024   Gemaakt door Remco Reitsma.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden